
Werelderfgoed De Waddenzee
Waddenzee Werelderfgoed
Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen
Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met wereldberoemde natuurgebieden als Yellowstone in de Verenigde Staten, het Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania. Aan de wieg van dit succes staat de jarenlange goede samenwerking tussen de Waddenzeelanden.

-
Wat is Werelderfgoed?
Werelderfgoed is een monument, gebied of landschap met een natuurwaarde en/of cultuurhistorische waarde die uniek is in de wereld.
UNESCO omschrijft Werelderfgoed als 'een bijzondere, universele waarde, het moet onvervangbaar en uniek zijn en als eigendom van de wereld worden beschouwd.'De toekenning van de Werelderfgoedstatus is een erkenning voor het gebied, maar biedt juridisch geen extra bescherming.

-
De Waddenzee is uniek
De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem die je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust.
Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert.Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht.
Verborgen eilanden in de Waddenzee
Wist jij dat ze bestonden? Dat er in de Nederlandse Waddenzee nog onbewoonde eilanden bestaan? Ze liggen verscholen tussen zandplaten en geulen en verschijnen alleen bij laagwater. Geen paden, geen huizen en geen vaste bewoners—alleen zand, zee en de vogels die er landen. Een mysterieuze wereld waarvan velen het bestaan niet eens kennen...

-
De Noorderhaaks
Het eiland Noorderhaaks bevindt zich tussen Den Helder en Texel en wordt ook wel De Razende Bol genoemd door de krachtige stroming en de continu veranderende vorm van dit zandplaatje. De stroming rond het eiland kan zo sterk zijn dat de zandbanken vaak verschuiven, wat je vanaf Texel goed kunt zien.

-
De Richel
De Richel ligt tussen Vlieland en Terschelling en is eigenlijk niet meer dan een smalle, onbewoonde zandplaat. Toch heeft deze plek een opvallende rol in de Waddenzee: je vindt er geregeld groepen zeehonden die uitrusten en vogels die er neerstrijken om voedsel te zoeken. De vorm van de zandplaat kan elk jaar een beetje anders zijn, door stroming en getijden. Hoewel De Richel vaak deels onder water verdwijnt, blijft het een bijzonder stukje Waddenzee waar je de natuur haar eigen gang ziet gaan.

Griend
Griend is een klein, onbewoond eilandje in de Waddenzee en ligt globaal tussen Terschelling en Harlingen in. Griend is een belangrijke broed- en rustplaats voor vogels. De toegang voor bezoekers is beperkt om de vogels en hun nesten te beschermen, dus mensen krijgen Griend meestal van een afstand te zien.
Het eiland bestaat uit uitgestrekte zandplaten en natuurlijke begroeiing, die voortdurend veranderen door het getij en de wind. Juist die dynamische natuur maakt Griend zo bijzonder: er is geen vaste bebouwing en de natuur bepaalt de vormen en grenzen van het eiland.

Engelsmanplaat
Midden in de Waddenzee, tussen de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog, ligt Engelsmanplaat. Deze zandplaat, die voortdurend van vorm en grootte verandert door de invloed van wind en water, lijkt op het eerste gezicht ongerept en verlaten. Toch heeft deze plek een bijzondere geschiedenis, vol verhalen over gestrande zeelieden, onderduikers en scheepswrakken.

Simonszand
Simonszand is één van die plekken in de Waddenzee waarvan je niet zou verwachten dat ze bestaan. Het is een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat, zo leeg dat je er vooral vogels en zeehonden tegenkomt. De vorm van Simonszand verandert door de stroming en het getij, waardoor het eiland soms bijna weg lijkt te spoelen. Er is geen enkele voorziening of vast pad—alleen zand, water en dieren die hier hun rust zoeken. Zo blijf je als bezoeker op afstand getuige van de ongetemde natuur van de Wadden.

-
Rottumerplaat
Rottumerplaat is een van de meest afgelegen en onbewoonde eilanden in de Waddenzee, gelegen ten noordoosten van Schiermonnikoog. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandplaten en kwelders, en is een belangrijk broedgebied voor vogels. Mensen komen er vrijwel niet, behalve voor onderzoek of beheer. Zonder bebouwing en met voortdurend veranderende zandbanken laat Rottumerplaat zien hoe de natuur er uitziet als die vrij spel heeft.

Rottumeroog
-
Rottumeroog ligt in de Waddenzee, niet ver van de Duitse grens, en is een van de meest oostelijke onbewoonde eilanden van Nederland. Het eiland is een beschermd natuurgebied waar vogels en zeehonden ongestoord kunnen leven. Er is geen vaste bewoning en de zandbanken verschuiven steeds. Dat maakt Rottumeroog tot een bijzonder stukje ongetemde Waddenzee.